Zwerfafval-prikactie De Aker
Wil je ook een schone De Aker. Doe mee met de door Gemeente Amsterdam georganiseerde grote afval-prikactie op donderdag 30 mei vanaf 15.00 (zie bijgevoegde flyer). Naast de bewoners nodigt het gebiedsteam nadrukkelijk ook de ambtenaren en ondernemers uit om mee te prikken
Ruim 25 jaar zwerfafval
De Aker bestaat nu ruim 25 jaar. De bewoners zetten zich volop in om van de buurt een leefbare buurt te maken met een geordend woon- en leefmilieu. Op elke 1e zaterdag van de maand wordt het zwerfafval door buurtbewoners geprikt.
Gelukkig is het meestal een warme waardering in de vorm van: 'Goed bezig', 'Super dat jullie dit doen'. Een enkeling begrijpt niet dat je dat vrijwillig doet en roept: 'Je hebt zeker een taakstraf, haha'.
Zwerfafval: kwestie van mentaliteit
Het is echter vooral een kwestie van mentaliteit. Afval gooi je niet zomaar op straat. Als je ergens bent geweest zoals op het Ecuplein, kijk je altijd achter je of je niet 'per ongeluk' iets achter hebt gelaten. Als dat zo is, deponeer je het alsnog in de afvalbak of neem je het mee naar huis.
Beschouw de straat als je huis! In je huis gooi je het afval toch ook niet op de grond. Is het jouw diepste wens om afval waar dan ook te kunnen weggooien, ga dan op een vuilnisbelt wonen!
Statiegeld blikjes en petflessen
Het statiegeld op blikjes en petflessen is een goed initiatief om zwerfafval tegen te gaan. Helaas is het ook door velen ontdekt als een extra inkomstenbron. De afvalbakken worden opengerukt. De vuilniszak wordt omgekeerd om te kijken of er lege flesjes inzitten. De troep en een kapotte afvalbak blijven over.
Bij sommige afvalbakken is het mogelijk om blikjes en flessen apart in een houder te zetten. Dat is al een hele verbetering. Of maak van de stropers een boswachter. Geeft de mogelijkheid, onder voorwaarden, de mogelijkheid om je aan te melden als afvalbakadoptant voor een bepaald gebied. Je krijgt een sleutel waarmee je de bakken kunt openen en sluiten. Je adopteert een gebied met de daar aanwezige bakken. De flesjes en blikjes kun je eruit halen om vervolgens de bak weer af te sluiten. BOA's kunnen niet-officiële verzamelaars in dit gebied erop aanspreken en de keuze geven om een boete te betalen of de vangst aan blikjes/flesjes af te geven.
Sigarettenpeuken met filter
Een grote bron van ergernis zijn de sigarettenpeuken met filters. Vooral bij de tramhalte en bij winkelcentrum De Dukaat. Overwegen om van tramhalte Ecuplein en winkelcentrum De Dukaat een rookvrije zone te maken, dan wel dat de gemeente 'afvalzuigers' aanschaft om de tramhaltes en het winkelcentrum regelmatig de sigarettenpeuken op te zuigen.
Chillen is ok, maar zero tolerance bij overlast
Vooral 's-avonds en 's-nachts komen de snelle autootjes op bezoek in de straten en op parkeerplekken in De Aker en de Lutkemeerpolder om te 'dineren' en te 'chillen'. Helaas met veel overlast. Ook hier 'zero tolerance'. Maak het onaantrekkelijk om de wijk als vuilnisbelt te gebruiken.
Grof afval
In de regel wordt het grof afval in De Aker op woensdag opgehaald. Bewoners kunnen het grof afval vanaf dinsdagavond 21.00 tot woensdagochtend 07.00 in de aangegeven vakken op straat zetten.
In de loop van de dag wordt het grof afval opgehaald. Met een grote grijper wordt het in een vrachtwagen gekiept.
Chapeau voor degenen die dit werk doen. Ze maken de buurt met plezier schoon. Met een soort joystick bedienen ze de grijper. Een grote verbetering ten opzichte van vroeger toen het zwaar en gevaarlijk werk was.
Helaas heeft deze faciliteit een aantrekkingskracht op bedrijven en bewoners in gemeenten waar hiervoor betaald moet worden. Regelmatig komen (bestel)wagens langs om grof (bouw)afval te dumpen.
Het afval heeft een aantrekkingskracht op hoarders die op zoek zijn naar bruikbare spulletjes. Probeer zoveel mogelijk nog bruikbare spulletjes weg te geven of te verkopen via Facebookgroepen zoals Digitale kleedjesmarkt De Aker of de diverse Marktplaats Facebookgroepen voor een wijk. Gebruik het afvalpunt voor chemisch afval, verf, glas en electronica.
Samenvatting:
1. Het is helaas slecht gesteld met de mentaliteit van (nieuwe) buurtgenoten in Nieuw-West. Er wordt bij (nieuwe) buurtbewoners vaak te weinig rekening gehouden met de buurt, om deze schoon en opgeruimd te houden. De nadruk ligt op status met het kunnen showen van dure merkartikelen en om snel en veel geld te kunnen verdienen.
2. De gemeente Amsterdam wil niet handhaven (en kan het misschien ook niet). Dit is wel raar voor een gemeente met relatief de meeste ambtenaren met Nieuw-West als grootste stadsdeel en waarbij gebruik kan worden gemaakt van schaalgrootte. De ambtenaren in Amsterdam meer inzetten waar het echt nodig is. Meer aanpakkers, minder bureaucratie!
3. Kleine aanpassingen kunnen een groot gevolg hebben. Anticipeer voordat je een maatregel neemt om mogelijke problemen voor te zijn (zoals de overlast van degenen die statiegeldblikjes en flessen halen uit de afvalbakken).
...