Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Zaterdag 23 maart: Opschoondag in De Aker23 maart Landelijke Opschoondag: De Aker komt in beweging

13 maart 2019

Bewoner Ronald Driessen is samen met buurtgenoten bezig een beweging op gang te brengen. Een beweging die zorgt voor een blijvend schone en opgeruimde buurt. Daarom doet hij ook mee aan de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart.

Deze Landelijke Opschoondag kun je zien als een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak, altijd in de laatste week van maart. Tienduizenden Nederlanders steken dan de handen uit de mouwen voor een schone buurt.

Het begint te leven

Ronald: “Wij noemen het heel bewust Opschoonmanifestatie de Aker. Met prikkers en hesjes van de gemeente laten we 23 maart zien wat we doen. Tegelijk is het een oproep aan de buurt om met ons mee te doen. Het moet zich als een olievlek gaan uitbreiden. Ik merk dat het al begint te leven. Zonder dat we nog actief hebben geworven, hebben we al zo’n 60 aanmeldingen binnen. Van een aantal grote bedrijven komen die zaterdag groepen medewerkers meedoen.”

Ergernis nr 1: troep op straat

Maar daar blijft het niet bij. Ronald heeft meer plannen voor zijn buurt de Aker. Als een van de eerste bewoners heeft hij het gebouwd zien worden, de jaren 90-buurt aan het uiterste randje van de stad, tegen de ringvaart aan. “Een comfortabele buurt, maar je moet er aan werken om het comfortabel te houden. Vuile straten zijn het eerste teken van verloedering. Troep op straat is en blijft een van de grootste ergernissen in een buurt.” Zijn missie: regelmatig met de buurt de straten schoonmaken, met een boodschap. Het moet leuk zijn om mee te doen. “En het woont gewoon prettiger in een schone buurt.”

“Ik woon in een comfortabele wijk, maar je moet er aan werken om het comfortabel te houden.”

Als clubje bewoners red je het niet

“Vorig voorjaar deed ik op Facebook een oproep tot (schoonmaak)actie. Daar kreeg ik veel reacties op van buurtbewoners. We zijn gaan praten met de grote bedrijven in de buurt maar ook met de gemeente, winkeliers en scholen. Want als clubje bewoners red je het niet. Bovendien is veel zwerfafval hier in de buurt en langs de uitvalswegen afkomstig van de fastfoodketens en ook het winkelcentrum.

Samen met al deze partijen willen we vaker schoonmaken, maar ook willen we actie ondernemen om zwerfvuil te voorkómen. Iedereen wil meedoen, ook de McDonalds, Shell en Tuincentrum Osdorp. Zo komen medewerkers van die bedrijven zaterdag 23 maart meeprikken.”

“Het woont gewoon prettiger in een schone buurt”

Op onze eigen manier

“Per jaar willen we vier prikacties doen. Ook is het plan dat we per straat een ambassadeur Schoon benoemen en een mobiel prikteam oprichten. We doen dit zonder subsidie van de gemeente. Dat is prima, want wij willen het op onze eigen manier doen. Wel krijgen we op 23 maart prikkers en hesjes.”

Gratis tip voor de gemeente

Op de vraag of het schoonhouden van straten en buurten niet gewoon een taak van de gemeente is, zegt Ronald: “Dat is het. Maar de gemeente kan het niet alleen.” Wel heeft hij een tip: “De gemeente maakt schoon volgens vaste procedures en planningen. Het zou mooi zijn als ze dat, in overleg met ons, meer op maat zou kunnen doen. Want wij weten, net als zij natuurlijk, heel goed hoe onze buurt er op bepaalde momenten bijligt.”

Amsterdam is intussen bezig met informatiegestuurd werken; op basis van data worden de routes geoptimaliseerd.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u een schoonmaakactie starten of meedoen met een actie in uw buurt?

Kijk op www.amsterdam.nl/opschoondag