Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Wat willen we op het Ecuplein?Wat zijn de uitgangspunten voor de herinrichting van het Ecuplein? 

De bedoeling van de herinrichting is, dat het vernieuwde Ecuplein kan bijdragen aan sociale cohesie, florerende winkels maar ook aan sterkere bewonersnetwerken, vermindering van de jeugdoverlast, verlaging van spanningen, en daarmee het vergroten van het veiligheidsgevoel en herstel van vertrouwen in de toekomst. 

Bron: Gebiedsplan 2018 De Aker, Sloten en Nieuw-Sloten


Demografische samenstellling De Aker

In De Aker ligt sterk de nadruk op bewoners van 45 tot 65 jaar (rond 35% van de bewoners). De focus voor het vernieuwde Ecuplein zou met name moeten komen te liggen als ontmoetingsplaats voor deze groep. In de buurt zijn op straatniveau en bij de scholen allerlei voorzieningen voor kinderen en jongeren. Voor volwassenen en (aankomende) senioren zijn er vrijwel geen voorzieningen in De Aker. Heeft de gemeente wel met de socio-demografie van De Aker rekening gehouden? 

  

Verkeersstromen

Belangrijk zijn ook de verkeersstromen van voetgangers en fietsers. Er komt een pleinstrip. Er zijn echter geen separate fietsstroken/-pad aangegeven. De pleinstrip komt uit op een soort zebra die overgaat in de groenstrook van de Valutaboulevard. Na de zebra is het niet duidelijk wat er met de voetgangers en de fietsers gebeurd. Verdwijnen ze in de groenstrook? Hoe is de aansluiting voor de voetgangers en fietsers met de Pieter Calandlaan en de Valutaboulevard?

De poll (wensenlijst)

Bij de poll stond veruit bovenaan een paviljoen/horeca en een (wekelijkse) markt. Komt dit terug in de schetsen. In schets 1 en 3 staat een paviljoen/horeca gepland. Bij schets 2 in het geheel niet. Bij schets 1 en 3 wordt niet aangegeven hoe het paviljoen/horeca eruit gaat zien. In geen van de schetsen wordt met zoveel woorden gesproken over een (wekelijkse) markt. Wel is er volop rekening gehouden met speelfaciliteiten voor jongeren en veel groen.

De ontmoetingsplek

Bovenaan in de poll staat het gebruik als ontmoetingsplek. Deze ontmoetingsplek is nu lijkt het wat weggemoffeld, terwijl dit de meest gewenste invulling is. Betrek de bewoners bij de keuze voor een paviljoen of brasserie. Geef een referentie hoe dit eruit kan gaan zien! Bepaal de richting!

Moet het er uit gaan zien als bijvoorbeeld een De Serre op het Osdorpplein, als Zürich op Mercatorplein etc. Kom met nieuwe ideeën of voorbeelden als referentie en laat de richting door de buurtbewoners bepalen. Waarvoor ga je als buurtbewoner naar het paviljoen/brasserie? Wat moet het paviljoen/brasserie kunnen bieden? 

De 3 schetsen

Bij schets 1 (de strip en het park) is een paviljoen/horeca gesitueerd aan de pleinstrip op een zonnige plek. Het is echter onduidelijk waar het terras komt, hoe dit is afgeschermd en of er al dan niet een overlap is met het fietspad?

Bij schets 2 (het plein en het park) is er geen rekening gehouden met een paviljoen/horeca. Op basis van de bewonerswensen en de doelgroep is deze schets geen reële optie.

Bij schets 3 (hoog en laag) zijn er hoogteverschillen. Dit maakt het echter nogal rommelig. De helling is niet geschikt voor de beoogde doelgroep. Met de grashelling loop je kans op overlast door hangjongeren. In plaats van een paviljoen/horeca wordt er gesproken over een kiosk of een cafeetje. Is dit wat we willen? Deze komt te liggen op het noorden. Het is de vraag of je onder een helling wel een gezellig cafeetje met zonnig terras kunt onderbrengen.

Missers in de schetsen

In alle drie schetsen ligt nu te veel de nadruk op de invulling als park. Het Ecuplein is echter een plein en is niet geschikt als park. Daarvoor is het gewoon te klein. De grootste wens van de buurtbewoners is een centrale ontmoetingsplek in de vorm van een paviljoen/brasserie. 

Bij de schetsen mist een optie waarbij het paviljoen centraal op het plein (de zuidkant) wordt gesitueerd met daaromheen groen. Dit is ook prima te combineren met de pleinstrip. Het terras van het paviljoen komt dan deels uit op de pleinstrip. De pleinstrip wordt gebruikt als wandel- en als fietsroute. En kan, samen met de noordzijde van het plein, periodiek worden gebruikt als (vrij)markt, voor kraampjes, voor foodtrucks ('The return of the Bus'), buurtevenementen (zoals de Buurtsafari) etc.

De randvoorwaarden

  • focus op gebruikersdoelgroep volwassenen met nadruk op 45 tot 65 jaar,
  • een paviljoen/brasserie met een gezellig terras,
  • een (wekelijkse) markt, kraampjes, evenementen,
  • een heldere en veilige infrastructuur voor fietsers en voetgangers (ook gelet op de herinrichting van het parkeerterrein bij de Jumbo),
  • het ontmoedigen als hangplaats voor jongeren (vermindering jeugdoverlast)


Helaas voldoet geen van de drie schetsen volledig of grotendeels aan de randvoorwaarden. Er zijn wel onderdelen die geschikt zijn, zoals de pleinstrip. De invulling zou echter meer in lijn met de randvoorwaarden kunnen worden ingevuld. 

Deel dit bericht!

Reacties

Willemijn Harmsen
15 juli 2018

Laten we zelf..een klim-zit-meubel-torentje bouwen:(gebakken?) stenen , cement (betonmortel?)en beschilderen /be-mozaieken naar wens, spontaan! door passanten op zaterdag of/en zondags, alles mag...begeleiding! present..Vergeet idd niet de wekelijkse marktkramen(2 of 1?) op verschillende vaste dagen.(oa De Boterbloem)
Parkje? Ok, een paar echte bomen/struiken, dus geen potten, maar desnoods een Plataan of Eik?Natuurlijk een leuk "paviljoentje"met mogelijkheid om buiten te zitten zonder afrastering...ivm "Ć«venementjes" met live-muziek, geen versterkers!