Op 12 april 2023 is tegenover het Leo Polakhuis aan de Baden Powellweg in Amsterdam Nieuw-West, een straatnaambord én een informatiebord voor Henriette Polak-Schwarz onthuld. Onder de ruim 30 bezoekers die de feestelijke onthulling bijwoonden, was een groepje met (achter)kleinkinderen van Leo en Henriette Polak (zie de 9 foto's).
De kleindochter kon zich onder andere herinneren dat “wanneer zij bij ‘oma’ logeerde, er ’s morgens altijd een schaaltje met vijf snoepjes klaar stond”. Kleinzoon Leo, benadrukte de oprichting van het humanisme, waarbij iedereen – onafhankelijk van zijn of haar geloof – zelfstandig moet denken.
Van het Leo Polakhuis sprak geestelijk verzorger Marjolein Mabelis. Zij merkte op dat in dat huis al kort na de oprichting de mogelijkheid van euthanasie bespreekbaar werd, iets dat in christelijke verzorgings- en verpleeghuizen toen niet bespreekbaar was.
Namens het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West gaf portefeuillehouder Openbare ruimte, Nazmi Türkkol (D66) een korte toelichting. Eén van Türkkol’s taken is het bekrachtigen van voorstellen om in de openbare ruimte straten en parken “een naam te geven”. Hij had er sinds zijn benoeming in 2022 voor gepleit om méér vrouwen een zichtbare plek in Nieuw-West te geven. Met plezier dacht hij dan ook terug aan het moment dat hij zijn handtekening mocht zetten onder het Besluit om het parkje langs de Baden Powellweg, vlakbij de rotonde met de Ookmeerweg, de naam Henriette Schwarzpark te geven. Daarna had hij de afdeling die belast is met het reinigen van straten, pleinen en parken de opdracht gegeven om vóór de onthulling van het straatnaam- en informatiebord, ál het zwerfvuil uit de groenstrook te verwijderen. Omdat DB-lid Sandra Doevendans onverwacht niet aanwezig kon zijn voor de onthulling, wilde Türkkol die taak graag overnemen. “Het is voor mij een grote eer om hier te mogen staan, een bord te onthullen voor iemand die zó veel betekend heeft. Maar ook het romantische aspect: het feit dat zij zó naast elkaar mogen zijn [hiermee verwijzend naar het Leo Polakhuis aan de overzijde van de weg; red.), waarmee ook zij nu een eigen erkenning heeft gekregen.” Hij dankte de aanwezigen voor de getoonde belangstelling. Vanuit de Stadsdeelcommissie Nieuw-West was Renée de Zwart (D66) aanwezig.
De naamgeving van de groenstrook is een idee van de actieve bewoners Maikel van Leeuwen en Hélène de Bruine. Het informatiebord is tot stand gekomen vanuit het initiatief “Geef straten een gezicht.” van onder andere Paul Fennis en Shirley Brandeis, en met medewerking van stadsdeel Nieuw-West.
Op het informatiebord staat de volgende tekst:
Henriette Antoinette Polak-Schwarz (1893-1974)
Henriette Polak-Schwarz droeg klassieke muziek, figuratieve schilderkunst en het humanisme – dat staat voor het vrije denken en een niet-christelijke levensbeschouwing – een warm hart toe. Ze richtte drie verzorgingshuizen op humanistische grondslag op: in 1959 het A.H. Gerhardhuis in Slotermeer; in 1969 het Rosa Spier Huis in Laren (NH), en in 1972 het naast dit park gelegen Leo Polak Huis. Dit laatste huis is vernoemd naar haar echtgenoot, rechtsfilosoof en vrijdenker professor Leo Polak, die evenals hun middelste dochter de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd.
Polak- Schwartz werd voor haar goede werk, onder meer als ‘moeder’ van het Humanistisch Verbond, geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ontving voor haar bijdragen op het gebied van kunst en cultuur de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Na haar overlijden werd een deel van haar collectie schilderijen ondergebracht in het naar haar vernoemde museum in haar geboortestad Zutphen.
Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Henriette_Polak
https://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Polak