Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Het gezicht achter Jeu de BoulevardAmsterdam Osdorp de Aker is twee Jeu de Boulesbanen rijker. De banen aan de Valutaboulevard zijn er gekomen via een budget van het stadsdeel. Het initiatief hiervoor is genomen door een actieve bewoner, misschien ken je hem wel van gezicht. Een gesprek met Nico de Nijs. 

Wat wil je over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Nico de Nijs, van origine West-Fries. Inmiddels woon ik alweer meer dan de helft van mijn leven in Amsterdam. Met heel veel plezier woon ik samen met mijn vrouw en dochter in de Aker. Onze dochter van 15 is hier ook geboren.” 

Waar komt jouw liefde voor Jeu de Boules vandaan?

“Ik zal een jaar of zes geweest zijn toen ik het voor het eerst speelde. Jeu de Boules is een hele sociale bezigheid, echt een gezelschapsspel. Tijdens het spelen van het spel is er tijd voor een praatje en een dolletje. Dat maakt het tot een hele ontspannen activiteit. Daarnaast is het heel leuk om te doen, ik word echt blij van een mooi geworpen bal.”

Hoe kwam je op het idee voor de banen in De Aker?

“In de Aker missen er nog plekken waar de buurt heel laagdrempelig ‘s avonds en/of in het weekeinde samen iets leuks kan doen en met elkaar in contact kan komen. In Frankrijk zie je vaak van die mooie pleintjes onder de bomen waar Jeu-de-boules wordt gespeeld en mensen er naar zitten te kijken. Een dergelijke plek wilde ik ook graag creëren in de Aker en ik denk dat dit prima gelukt is op de Jeu-des-Boulevard!”

Hoe ziet het programma er voor de komende tijd uit?

“De banen zijn klaar voor de mensen om te komen spelen. Daarnaast willen we rond rond half juni, de exacte datum (zondag 23 juni a.s.!) volgt nog, de banen feestelijk met een hapje, drankje en muziek officieel in gebruik nemen. Hiervoor hebben we ook omringende Jeu-des-Boules verenigingen uit Badhoevedorp, Lijnden en Osdorp gevraagd om een demonstratiewedstrijd te geven en daarnaast willen we dan de mensen zoveel mogelijk de gelegenheid te geven om zelf een balletje te gooien en wellicht hiermee een klein prijsje te winnen.”

Wanneer vind jij dit project geslaagd?

“Als ik zie dat mensen er plezier aan beleven! Of dat nu is als beoefenaar of als toeschouwer, ik hoop dat het een plek gaat worden waar veel mensen uit de buurt het leuk vinden om elkaar te ontmoeten en lol te maken.“

Deel met ons je beste Jeu de Boules anekdote:

“Hmmm, dat is toch tot nu toe wel geweest in Moskou in het wereldberoemde Gorky Park. Hier hadden ze een prachtige plek gemaakt waar jong en oud en van vele nationaliteiten in het weekeinde bij elkaar kwamen om met een muziekje erbij te spelen. Echt een heel gezellige plek!

Daarnaast in Parijs ooit een speler gezien die de ballen van de tegenstanders die iedere keer het dichtst bijlagen moest wegketsen. Met veel Frans theater en misbaar ging de man tot actie over, hij spuugde op de bal, met een vette doek werd de speelbal weer droog geveegd en vervolgens heb ik hem 15 keer zien gooien en onder veel oh’s en ah’s heb ik hem nooit zien missen!

Maar ik verwacht natuurlijk dat ik mijn mooiste Jeu-de-Boules momenten nog gaan meemaken, hier in onze eigen mooie de Aker!”