Komt de Kliko terug?
De gemeente heeft een plan geopperd om opnieuw kliko's in Nieuw-West te gaan gebruiken.
- Is het een 1 april-grap?
- Is het om de aandacht af te leiden van meer belangrijke zaken?
- In hoeverre heeft het gescheiden verzamelen van gft-afval nog prioriteit?
- In Nieuw West is al veel zwerfafval. Is er voldoende mentaliteit aanwezig om gft-afval te scheiden, de kliko ergens in de buurt te brengen en later weer op te halen? Schoonmaken. Terugplaatsen. En wat doe je als je slecht ter been bent? Allemaal (te) veel gedoe! Bewoners zullen waarschijnlijk kiezen voor het deponeren van al het afval in de reguliere ondergrondse afvalcontainers.
Uit het verleden weten we dat de ondergrondse containers voor gft-afval een drama was. Verspilling van veel gemeenschapsgeld. Er werd toen aangegeven dat het gft-afval bij de AEB centrale goed kan worden verwerkt.
En er zijn toch ook wormenhotels om het gft-afval te composteren. Voor het tuinafval zijn al specifieke verzamelplekken (deze worden goed gebruikt). In hoeverre is er nog veel overig gft-afval. Aardappels en groente worden vaak al panklaar gekocht. Soep-in-pak. Thuisbezorgd. Koffieprut in aluminium cupjes. In de gemakeconomie ligt veel nadruk op industrieel verwerkt voedsel.
Kliko's, dat willen we toch niet meer. De vaak kleine tuin is hiervoor niet geschikt. Overlast. Stank. Vliegen. 's Nachts en overdag rollende kliko's op straat (in De Aker komen er slechts 2 ophaalpunten). Zwerfkliko's. Schoonmaken containers op straat. Viezigheid. Dure aanschaf kliko's voor geheel Nieuw-West en aanschaf vrachtwagens/ verwerking. Allemaal betaald vanuit gemeenschapsgeld. Met een paar maanden later de conclusie dat het niet (volgens welk plan) werkt. Vervolgens kunnen de plastic containers naar de AEB centrale
Kortom: gemeente trek het voorstel/besluit in!
Formeel de vraag:
- Hoe is de besluitvorming binnen de gemeente tot stand gekomen?
- Zijn de bewoners hierbij betrokken?
- Heeft er een proef plaatsgevonden?
- Voor hoeveel woonruimten is dit geschikt?
- Voor hoeveel woonruimten is dit ongeschikt (geen tuin, gesplitste woningen, verkamerde woningen)?
- Hoe hoog ligt de medewerkingsbereidheid?
- Wat is de verwachte opbrengst?
- Wat zijn de kosten voor de aanschaf van kliko's, speciale vrachtwagens, personeel, verwerking...
Onderstaand de reacties via Facebook De Aker:
- Ondergrondse gft containers weggehaald en nu vervangen door kliko’s. Het zal wel weer. Het zal mij benieuwen hoelang dat dan weer gaat duren
- En straks betalen om ze te laten legen.
- Ga deze echt niet in de tuin zetten zon staat er direct op
- onze achtertuin is niet toegankelijk ligt aan een gracht met een taluud. Voortuin hebben we niet!
- Blijft bijzonder dat je een huis hebt met een tuin en dat deze nu gebruikt moet worden voor allerlei andere doeleinden. Parkeren, rolcontainer voor gfe en straks waarschijnlijk ook voor plastic….
- Er staan toch van die grote kooien op hoeken om je tuinafval in te gooien?
- Nu weet ik waarom we zoveel belasting betalen. Echt onzinnig dit.
- Nou gaan het zien overal waar geplaats is is het geen succes
- 1 april grap?
Onderstaand de reacties via Facebook GoedBeterWest:
- Wellicht ten overvloedde, om mee te nemen als argument tegen: Mijn voor'tuin' wordt gebruikt voor het parkeren van voertuigen, daar kan geen kliko meer bij. Hetzelfde geldt voor zeker de helft van m'n straat.
- Tip: wees voorzichtig met het argument "ik gebruik m'n voortuin voor het parkeren van voertuigen", om een gft+e kliko te weigeren. Want het is niet overal toegestaan, om voertuigen in je eigen voortuin te zetten. Als er bijvoorbeeld geen schuine trottoirband aanwezig is, mag je niet met een auto over het trottoir rijden (als dat aanwezig is)...
- Wij hadden een ondergrondse gft container voor de deur, die is inmiddels restafval container geworden. De reden was dat het gft afval toch de verbrandingsoven in ging (stads gft is van onvoldoende kwaliteit om compost van te maken). Als het nu weer gecomposteerd gaat worden (volkomen onaannemelijk), herstel dan de gft containers (likje groene verf op de vulklep). Wat een verspilling: zowel ondergrondse containers als kliko’s. Ik blijf gewoon mijn tuinafval in de voormalig gft container aanbieden, kan de gemeente zelf kiezen om daar weer een groen klepje op te doen. Uiteindelijk is het symboolpolitiek van de ivoren toren want al die apart ingezamelde afvalstromen gaan samen met al die gekapte bomen als “biomassa” dezelfde verbrandingsoven in (plastic werd ook even apart ingezameld om gewoon dezelfde oven in te gaan als de vuilnis uit Rome).
- Ter verduidelijking, volgens het "hogere besluit" waarnaar wordt verwezen had ons bestuur daadwerkelijk een keuze in welk middel ze voor inzameling zouden gebruiken, inclusief ondergrondse container
- Waarom is gekozen voor de optie rolcontainer? Buiten de gangbare bezwaren als “ waar moet je zo’n ding kwijt”: Hoe zien ze de ophaling voor zich? In onze wijk (De Aker; Merenwijk) is geen ruimte voor plaatsing containers langs de weg op de “ophaaldag” ivm de parkeerplaatsen.
- Op de stoep dan maar bij de hofjes? Wij zijn eigenaar geworden van paaltjes en een prachtige (inmiddels onderbroken) gele streep… laden en lossen wordt onmogelijk gemaakt maar een verzameling groene containers op de stoep is geen probleem?
- Als ik mijn tuin moet gaan snoeien past dat niet in een 140 ltr bak… en op andere dagen… ik woon alleen. Mijn GFT afval over een maand zal een klein vuilniszakje zijn… moet daarvoor een vrachtwagen komen om dat laagje in mijn container te legen?
- Wat is er mis met een groen ophaalpunt (zoals grofvuil) en een gft ondergrondse container? Is toch veel efficiënter en milieuvriendelijker?
- De gemeente Amsterdam….. je kunt er een boek over schrijven. Vraag me alleen af of deze onder de categorie slapstick of drama zou vallen.
- Ben toch ook benieuwd wat een “bereikbare tuin” is oa “Van Eesteren” hofjes grenzen tuinen veelal aan grasveld. Moet je daar die bak overheen slepen? Of krijgen deze tuinen het stempel “onbereikbaar”
- Volgens mij zit niemand hier op te wachten! Het geeft overlast: stank en ongedierte en ik verwacht dat de bakken door de wijk gaan zwerven.En hoeveel bakken krijgen de gesplitste woningen, 4 of 1?? Dit werkt toch niet in onze kleine tuintjes, met al die stank en het trekt ook ongedierte aan
- Ik zit hier ook niet op te wachten en kost de gemeente alleen maar geld. Besteedt het liever aan andere projecten: armoede, kinderen etc
- Als het enkel gaat om het composteren dan kun je veel beter iedereen een compostbak cadeau doen, compost is gratis voeding voor de tuin en zo voorkom je dat er vrachtwagenladingen aan afval wordt vervoerd (zolang de gemeente een dieselwagenpark heeft is alles wat vervoerd moet worden niet duurzaam). Voor de mensen die niet kunnen/willen composteren is een ondergrondse container afdoende. Nu moeten we allemaal straks naar de bouwmarkt om de kliko tot een compostbak om te bouwen
- Hi! Ik wil geen rolcontainer want alles gaat bij mij in de compostbak of wormenhotel! Heb indertijd ook de papiercontainer geweigerd: gewoon in de ondergrondse dumpen. Daarnaast is wat wel en wat niet in de GFE/T container te gooien voor velen onduidelijk (kaas wel, korsten niet?). Er zullen ook genoeg plastic zakken in verdwijnen, net zoals in de broodcontainers. En misschien heb je wel een bereikbare tuin, misschien is daar helemaal geen plek voor een veel te grote container die niemand in twee weken vol krijgt. Je woont bijvoorbeeld in je eentje. En waarom plaatst de gemeente geen wijkwormenhotels? Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de buurt, compost blijft in de wijk, en er hoeven geen vuilniswagens te rijden! Massaal weigeren!
- Het idee ook om mensen met een postzegeltuintje een reusachtige GFT kliko op te dringen en mensen met appartement niet eens de mogelijkheid om GF zonder T aan te bieden is gek. Je snoeit hooguit twee maal per jaar dus het gros van de tijd is er geen tuinafval. Veel mensen betegelen hun tuin en die hebben nooit tuinafval. Grote kliko’s met ingewikkelde ophaalschema’s (ik weet niet wanneer weken even of oneven zijn) blijft gekkigheid als je al ondergrondse containers hebt; verf het klepje van de ondergrondse GFT container weer groen. Sinds Halsema er is, is het aantal ambtenaren gegroeid van 14000 naar 21000 en de gemeentelijk schuld toegenomen van 4 naar 10 miljard euro. Het resultaat mag er zijn: wildgroei aan ambtelijke hobbies en gekkigheid als dubbele afvalinzameling systemen en tegelijkertijd meer vuil op straat, electronisch knips die het verkeer in ons hele stadsdeel kanten vastlopen etc.