Column Klaas van Wieren
De verhoging van de OZB als sluitpost voor de financiering van jeugdzorg en 'ravijnproblematiek'. Dit laat maar weer eens zien dat de bewoners door de gemeente worden gezien om, in dit geval via woonruimte, 'uit te kunnen melken' voor zaken die in dit geval niets te maken hebben met plezierig en betaalbaar wonen.
Tekenend is ook dat de gemeente geprobeerd heeft om de besluitvorming hieromtrent te verdoezelen. Dankzij AT5 hebben zij openheid van zaken moeten geven. Beschouw wonen, vervoer en veiligheid niet als sluitpost. Gebruik de inkomsten uit de ozb om het plezierig en betaalbaar wonen te verbeteren.
crop_2025-03-10_Het_Parool_-_10-03-2025_10.pdf
OZB hoger, ondanks advies ambtenaren
DAVID HIELKEMA
Tegen het advies van haar eigen ambtenaren in besloot het Amsterdamse college vorig jaar de ozb steeds verder te verhogen. Uiteindelijk werd het bedrag pas vlak voor de presentatie van de begroting vastgesteld op 85 miljoen euro.
Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven nadat stadszender AT5 een beroep deed op de Woo, de wettelijke regeling waarmee openbaarmaking van overheidsstukken afgedwongen kan worden.
De ozb-verhoging was al langer gepland om financiële gaten in de jeugdzorg en de zogenoemde 'ravijnproblematiek' te dichten. De gemeente krijgt dit jaar minder geld van het Rijk en moest daardoor zelf geld bijleggen. In de maanden voor de begrotingspresentatie zag wethouder Hester van Buren (Financiën) dat de korting door het Rijk steeds verder werd verhoogd.
Geen contact
Uiteindelijk werd pas tijdens de retraite, een besloten vergadering van het college waarin grote financiële beslissingen worden genomen, besloten de opbrengsten uit de ozb met nog eens 8,5 miljoen euro te verhogen om andere tegenvallers op te vangen. Dit gebeurde tegen het advies van ambtenaren in, zo blijkt uit de Woo-documenten.
Ambtenaren waarschuwden dat een plotselinge verhoging kon leiden tot een golf aan bezwaren en het draagvlak zou ondermijnen. Wethouder Hester van Buren (PvdA) wijst bij AT5 op meerdere financiële tegenvallers. Zo dreigde de afvalstoffenheffing met 20 miljoen euro te stijgen en waren er lagere inkomsten uit gemeentelijke heffingen. "Dan kun je kiezen: ga je minder in jeugdzorg doen? We hebben als college gezegd dat aan de ozb-knop gedraaid kon worden."
Met de vrijgegeven stukken is na maanden van politieke discussie te reconstrueren hoe het college de verhoging in fases doorvoerde. Uit de stukken blijkt nogmaals dat er met woningcorporaties geen contact was over de verhoging. Zij hadden wel al gerekend op een stijging van 60 miljoen euro, maar niet op de uiteindelijke 85 miljoen euro.
Een woordvoerder verduidelijkt dat het college in aanloop naar een begroting niet alle partijen vooraf informeert, de gemeenteraad moet als eerste op de hoogte worden gebracht. De corporaties wisten bovendien dat de ozb zou stijgen, mede doordat dit in het coalitieakkoord stond.
Documenten alsnog openbaar
Aanvankelijk weigerde de gemeente bijna alle stukken vrij te geven na het Woo-verzoek. Pas na bezwaar en politieke druk werden de documenten alsnog gepubliceerd. Burgemeester Femke Halsema erkende dat de Woo-procedure 'niet correct' was uitgevoerd en dat het college voortaan transparanter zou omgaan met dergelijke documenten.
Wethouder Hester van Buren zei in AT5's Park Politiek dat de gemeente haar aanpak rond retraitestukken heeft aangepast. "We hebben het ook herzien en er wederom naar gekeken en gezegd dat jullie gelijk hebben. Voortaan mogen retraitestukken geopenbaard worden als er verzoeken voor zijn."
Dit betekent niet dat alle documenten automatisch openbaar worden. Halsema benadrukte in de raad dat per document en per passage een afweging zal worden gemaakt.