Esther Ouwehand op bezoek in de Lutkemeerpolder voor de verkiezingen: ‘Wat Amsterdam hier doet, is echt het domste wat je kunt doen’
Esther Ouwehand, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, kreeg zondag een rondleiding door de Lutkemeerpolder in Amsterdam-Nieuw-West. In de polder moeten distributiecentra verrijzen en dat is al heel lang tegen het zere been van klimaatactivisten. ‘De mensen hier zijn overal ongelukkig over, behalve het groen.’
Tahrim Ramdjan | 19 november 2023, 16:58
Iris Poels (links) met Esther Ouwehand.BEELD JORIS VAN GENNIP
Voor wie niet in Nieuw-West woont, is de Lutkemeerpolder écht ver fietsen. Maar de tocht loont: als je er middenin staat, die 43 hectare groen, vergeet je even dat je in de hoofdstad bent.
Ware het niet dat hier dadelijk allemaal distributiecentra moeten verrijzen: vijftien jaar geleden is door de gemeente Amsterdam vastgesteld dat dit een bedrijventerrein wordt. Dat is tegen het zere been van experts en klimaatactivisten: met succes hielden de laatsten al eens een distributiecentrum van Ahold tegen.
Deze zondag organiseert groepering Voedselpark Amsterdam een bijeenkomst op biologische boerderij De Boterbloem om aandacht te vragen voor haar alternatieve plan: de groep wil dat de Lutkemeerpolder landbouwgrond wordt en dat Amsterdammers er hun voedsel kunnen verbouwen.
Eliteclubje
Kartrekker van de bijeenkomst zondag is Iris Poels. Ze spreekt zo’n vijftien andere activisten toe, tussen de zelf op boerderij De Boterbloem gekweekte uien, knoflook en preien. “Ik ben wel redelijk bezeten door dit onderwerp,” zegt ze. En ze geeft toe: zeker niet iedereen in het stadsdeel is net zoveel als zij bezig met de polder.
“Nieuw-West heeft een van de laagste inkomens van Nederland. Ik snap dat mensen iets anders aan hun hoofd hebben.” Ze ziet dat de leden van het initiatief vaak worden weggezet als ‘eliteclubje’. “Aan de andere kant: als wij dit niet doen, wie heeft dan de tijd en energie hiervoor?”
Bovendien, zegt ze: juist met het groen zijn omwonenden blij, en dat dreigt nu te worden afgepakt. “De mensen in Nieuw-West zijn overal ongelukkig over, behalve het groen in de stad: daar scoren ze bovengemiddeld op.”
Partij voor de Dieren
Als Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, binnenkomt, volgt er luid applaus in de zaal. “Het lijkt wel een kerkbijeenkomst,” grapt Poels direct.
De Partij voor de Dieren (PvdD) steunt de activisten al langer. “We kunnen geen snipper groen meer verliezen,” zegt Ouwehand. “Mooi niet dat we deze gaan opofferen voor distributiehallen.” Ze benadrukt dat ook minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in april van dit jaar erkende dat bouwen in de Lutkemeerpolder ‘grote risico’s met zich meebrengt’.
Ouwehand: “Wat hier gebeurt, is echt het domste wat je kunt doen.” De PvdD aarzelt er niet voor om het stadsbestuur van GroenLinks de maat te nemen.
Ook in de Provinciale Staten botert het niet helemaal tussen de twee partijen: de PvdD is tegen de windmolens rond de Noorder IJplas, een paradepaardje van GroenLinks Noord-Holland. De details daarvan heeft Ouwehand ‘niet paraat’, maar ze zegt wel: “Windmolens zijn nodig, maar wel op een plek waar mensen en natuur er geen last van hebben.”
De activisten hekelen ook de opstelling van wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening): Poels vindt dat hij gesprekken over de Lutkemeerpolder te vaak met een grapje afdoet, zoals toen hij vorig jaar eens in de raadsvergadering zei te weinig van de bodem te weten, gegeven hoe het met zijn kamerplanten gaat.
Robert De Niro
In september is afgesproken dat Voedselpark Amsterdam zes experts aanstelt die moeten kijken naar de plannen in de Lutkemeerpolder. De gemeente zal ook zelf zes experts aanstellen en vervolgens gaan al die experts, achter gesloten deuren, met elkaar om tafel.
Jeroen Wijnen is dit jaar actief geworden bij Voedselpark Amsterdam: hij maakte kennis met de polder toen hij in zijn eerste studentenkamer woonde, in de buurt op Langswater. “Wat we hier zien, is in het klein wat er in heel Nederland speelt: economie tegen ecologie. En je ziet dat de centrale stad over het stadsdeel heen dendert.”
Esther Ouwehand krijgt een rondleiding over de akkers: drie hectare grond is al gered, daar wordt al voedsel verbouwd. Ze timmert, met een hamer groter dan haar hoofd, een bordje vast op een composthoop, waarop staat dat ze toekomst eist voor de Lutkemeerpolder. Als dank daarvoor krijgt ze een pompoen.
Het activisme van Iris Poels reikt overigens tot veel verder dan de landelijke politiek. “Mijn neefje, die in New York woont, was gisteren naar een musical met een shirt van Voedselpark Amsterdam aan. Toen kwam hij de dochter van Robert De Niro tegen en hebben ze het erover gehad. Wie weet helpt dát wel.”
Over de auteur: algemeen verslaggever Tahrim Ramdjan schrijft sinds 2019 voor Het Parool, onder meer over alledaags nieuws, recht, jongeren, discriminatie en stadsdeel Zuidoost. Tips zijn welkom op .