Vanaf 14 mei is het in Amsterdam mogelijk om verpakkingsvrije veganistische producten aan huis geleverd te krijgen. Dan begint Jesse de Wit met zijn start-up ‘Verpakkings Vrij Vegan’ de wekelijkse levering van onder andere een plantaardige variant voor yoghurt, sojadrank, veganistische burgers en kaas.
Veel Amsterdammers eten vegetarisch of veganistisch en steeds meer Amsterdammers proberen hun plastic afval te verminderen. De combinatie blijkt in de supermarkt alleen onmogelijk. Alternatieven voor zuivel en vlees zijn altijd verpakt in heel veel plastic, dat zelden gerecycled wordt. Dat moet beter kunnen dacht de Wit, en hij begon een bedrijf dat veganistische boodschappen verpakkingsvrij aan de deur levert.
Zelf doen
Jesse de Wit woont in de Deltpleinbuurt en is al 23 jaar vegetariër en ook al een aantal jaar veganistisch. De laatste jaren probeert hij ook zijn plastic consumptie te verminderen. Dit lukt hem echter niet echt omdat plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees eigenlijk nergens plasticvrij te koop zijn. “Ik eet veel soyghurt (plantaardige yoghurt) en deze zit altijd in relatief kleine pakken, die juist slecht recyclebaar zijn.” aldus De Wit. “Ook vleesvervangers zitten meestal per twee in een plastic verpakking.” Dit moet anders kunnen.
De Wit bleef niet bij de pakken neerzitten, maar besloot het heft in eigen hand te nemen. Kon hij deze producten niet zelf verpakkingsvrij leveren? “Het was nog niet zo makkelijk, want veel leveranciers geven aan dat hun producten bij de productie verpakt worden”. Uiteindelijk werden er toch genoeg leveranciers gevonden en zo zag Verpakkings Vrij Vegan het licht. Inmiddels kan er besteld worden en zal op 14 mei de eerste verpakkingsvrije soyghurt, sojadrank, vegetarische burgers, vegan kaas en tientallen andere producten geleverd. Bestellingen zijn al mogelijk via de website VerpakkingsVrijVegan.nl.
Bakfiets
In het begin zal er alleen in Amsterdam en omstreken geleverd worden, en met reden. De leveringen zullen namelijk met een typisch Amsterdams vervoermiddel gebeuren: de bakfiets. “Groener kan niet, en het benadrukt ook onze lokale roots.” aldus De Wit. Veel producten komen ook uit Nederland en vaak zelfs al uit Amsterdam of omgeving. Zo wordt de veganistische kaas in Amsterdam Zuid en Duivendrecht gemaakt, komt de sojadrank van Twentse bodem en zijn er burgers uit Haarlem of van zeewier uit Zeeland.