Too Good To Go (TGTG) is een Deense organisatie die zich inzet om verspilling bij restaurants en supermarkten tegen te gaan waarbij ‘heerlijke producten, die dicht tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, een 2e kans krijgen’.
Rutte is geen Merkel
Is TGTG zo langzamerhand ook van toepassing op Mark Rutte als huidige Minister-President? Op zich functioneert hij prima, maar komt nu wel heel dicht tegen de uiterste functioneringsdatum aan te zitten. Is het voor hem niet veel beter om de job als MP over te dragen. Hijzelf kan dan bijvoorbeeld aan de slag als Minister van Onderwijs en Media; als contactpersoon voor de overall communicatie van de Regering en de Koning of als ‘speciale ambassadeur’ naar buitenlandse leiders. Dit zou prima bij hem passen. In communicatie en is hij een kei, ijzersterk, duidelijk, overtuigend en grappig. Iedereen mag hem, gelooft hem, trapt er in wat hij zegt en anders lacht hij het wel weg!
Als Minister-President heeft hij echter diverse flaters begaan c.q. was hij hiervoor verantwoordelijk zoals met de dividendbelasting, de toeslagenaffaire, de tekortkomingen bij zorg/onderwijs, asiel en (im)migratie, de criminaliteitsproblematiek en al helemaal met de woningmarkt, wat een groot drama is en de hoogste prioriteit heeft. In de nieuwe Miljoenennota wordt Wonen opnieuw onder het matje geveegd. Vanuit liberaal-conservatieve hoek ligt de nadruk kennelijk om alles, en met name de positie van de kapitaalkrachtige Nederlanders, heel behoudend bij het oude te laten.
Rutte is symboolpolitiek. De Zorg er wat geld bij. Onderwijs er wat geld bij. Tijdens corona de ondernemers er wat bij. De verhuurdersheffing voor sociale woningbouw eraf etc. De echte fundamentele problemen zoals op het gebied van asiel en (im)migratie en op de woningmarkt worden echter niet aangepakt.
Het ‘huwelijk’ met het progressief-liberale D66 gaat het hem niet worden. Een echte basis voor het voortzetten van een minderheidskabinet is er niet. Voor de bühne en de beeldvorming is hij popiejopie. Voor de positie van de gewone Nederlander een ramp.
In plaats van een minderheidskabinet is het nu écht wel de hoogste tijd voor een zakenkabinet. In zekere zin is een zakenkabinet de ultieme polderoplossing passend bij Nederland.
Verloren generatie
Met de huidige politiek ontstaat er een een verloren generatie jongeren in met name essentiële beroepen, die de kans op gezinsvorming en vermogensvorming wordt ontnomen. Dit is een regelrechte schande. Rutte doet er alles aan om zijn conservatief-liberale vriendjes en degenen met geld te 'pleasen'. Met het afschaffen van de dividendbelasting, met de coronasteun voor bedrijven. Met het lakse optreden tijdens de toeslagenaffaire. En vooral met het drama op de woningmarkt. De gevestigde orde en degenen met geld hebben zich de afgelopen jaren, door de liberalisering, enorm kunnen verrijken met passief inkomen (geld maakt geld, waar je niets voor hoeft te doen).
Er is gelukkig ook heel veel goed gegaan. Nederland is nog steeds een land om trots op te zijn.
Symboolpolitiek
Naar nu blijkt worden er paracetamolletjes uitgedeeld. Zorg/onderwijs en wonen krijgen in totaal 2 miljard extra om te verdelen. Extra geld komt echter vaak niet terecht bij degenen die het echt nodig hebben, maar bij allerlei bureautjes/cowboys die als/via koppelbazen 'handjes' leveren. Fundamenteel lost het niets op. Rutte is als een dokter die paracetamol voorschrijft. De oppositie trapt er ook nog met open ogen in...
Woningmarkt
Hier zijn ontelbare flaters begaan zowel bij de landelijke overheid als ook bij de gemeenten. De woningmarkt is totaal ontspoord. Een hele generatie starters en zelfstandigen heeft de afgelopen jaren niet aan gezins- of vermogensvorming kunnen doen, omdat bij de aankoop van een woning de vastgoedexploitanten en de starters met rijke ouders werden voorgetrokken. Voor de starters en zelfstandigen met een (beneden)-modaal inkomen is het vrijwel onmogelijk om een woning te kunnen kopen. De markt is daardoor volledig verziekt. De overheid heeft nagelaten om en zelfbewoningsplicht voor particuliere woningen in te stellen. Een hele generatie jongeren is gedesillusioneerd.
Een starter of zelfstandige moet aan allerlei ridicule voorwaarden voldoen om een huis te kunnen komen. Een vastgoedexploitant hoeft aan géén enkele voorwaarde te voldoen, voor zover hij maar kan beschikken over voldoende geld. Met geld, maak je heel veel meer geld. De overheid heeft de afgelopen jaar flinke cadeaus uitgedeeld aan de vastgoedsector, die daarmee een flink passief inkomen heeft kunnen vergaren. Zij hoeven er niets voor te doen en betalen er geen belasting over (gek genoeg zijn de inkomsten uit de commerciële woonruimteverhuur vrijgesteld van inkomstenbelasting). De starters en zelfstandigen in essentiële beroepen moeten er keihard voor werken, relatief keiveel belasting betalen en dan ook nog enorme huurbedragen aftikken aan de commerciële vastgoedexploitanten.
Essentieel is de zelfbewoning van particuliere woningen. Een woning is om in te wonen, en niet om te exploiteren zoals nu steeds meer het geval is. Ruim éénderde van de particuliere woningen in de grote steden wordt momenteel opgekocht door vastgoedexploitanten voor de verhuur.
Een parlementaire enquête naar de woningmarkt is in de huidige situatie noodzakelijk om de regering de noodzaak van een fundamentele wijziging duidelijk te maken en om de woningmarkt weer vlot te kunnen trekken.
Zakenkabinet
Het lukt maar niet om een (minderheid)regering te formeren. Dit is ook verre van wenselijk. De afgelopen vier jaar was een drama met veel uitvallers. Om dit nogmaals vier jaar te herhalen is de kans groot dat het land verder naar de afgrond gaat.
Is het een optie om als informateur boven de partijen te staan en een zakenkabinet van deskundigen voor te stellen? Ook groepen/meningen die de afgelopen jaren nauwelijks of niet aan bod komen, krijgen dan een kans.
Als minister-president zou bijvoorbeeld, indien beschikbaar, Jeroen Dijsselbloem kunnen worden gevraagd. Hij is een zeer ervaren leider, heeft uitstekende kennis van economie/financiën en kan een vuist maken voor een onderscheidende, meer onafhankelijke eigen inbreng binnen Europa.
Voor Gezondheidszorg is Marcel Levi de aangewezen persoon. Hij heeft ook al aangegeven dit te willen doen.
Voor Financiën blijft Wopke Hoekstra de aangewezen persoon. In een nieuw kabinet moet hij dan wel een flinke vuist maken richting de woningmarkt. De afgelopen vier jaar was hij veel te lief en heeft hij voor Sinterklaas gespeeld met het uitdelen van cadeautjes aan de vastgoedsector. De 8% overdrachtsbelasting werd door de vastgoedsector gezien als een cash-flow dipje die toch wel zou worden verhaald op de huurders. De inkomsten uit commerciële woonruimteverhuur vallen nog steeds onbelast in funbox 3 van de belasting. Particuliere woningkopers hebben de steun van Financiën nodig bij de 1e aankoop van een woning. Dit kan worden gefinancierd door commerciële woonruimteverhuur door exploitanten fors te gaan belasten en deze inkomsten ten goede te laten komen aan starters op de particuliere woningmarkt.
Voor Landbouw zijn Caroline van der Plas en/of wederom Carola Schouten de aangewezen kandidaten.
Voor Onderwijs en Media is, als hij daartoe bereid is, Mark Rutte een uitstekende kandidaat.
Als Minister van Justitie en Veiligheid is een echte 'onkruidbestrijder' nodig. De afgelopen kabinetsperiode is er veel te weinig gedaan om de ondermijning van de rechtsstaat tegen te gaan.
Voor het departement dat gaat over Asiel- en Migratiezaken is Joost Eerdmans een goede optie. Doe dit gek genoeg samen met bijvoorbeeld Farid Azarkan als staatssecretaris. Dan maak je van de stropers -> boswachters en krijgt een grote groep populisten en (im)migranten een stem in het kabinet. Zij kunnen dan, met steun van de 2e Kamer werken aan een meer Deens model voor het asiel en (im)migratiebeleid.
De woningmarkt moet wel heel fundamenteel op de schop. Als zij daartoe bereid zijn, zijn Pieter Omzigt en Renske Leijten daarvoor de aangewezen personen op het nieuw te vormen ministerie Wonen en Welzijn. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het zijn de enigen die een dergelijke verantwoordelijkheid aankunnen. Een parlementaire enquête is belangrijk om de problemen op de woningmarkt helder en transparant te krijgen. Geef ze daarbij alle steun die nodig is.
Voor de andere ministeries kan steeds gekeken worden naar de echte specialisten met bestuurservaring op het gebied van de verantwoordelijke portefeuille. Niet de grootte van de partij/coalitie of de partij waar je toe behoort zijn daarbij leidend, maar de expertise en de bestuurservaring op het betreffende vakgebied.
Informateur Johan Remkes beschikt over de kennis en vaardigheden om een dergelijk slagvaardig zakenkabinet te kunnen samenstellen. Hij zal daar ook zelf gelukkig van worden en kan daar de credits voor krijgen.
Het is een compromis tussen twee kampen. Het zakenkabinet wordt natuurlijk gecontroleerd door de 2e Kamer als volksvertegenwoordiging. Zij beslissen uiteindelijk welke (wet)voorstellen met meerderheid van stemmen hun doorgang kunnen vinden. In zekere zin is een zakenkabinet de ultieme polderoplossing passend bij Nederland.
Amsterdam, 24 september 2021
Klaas van Wieren