Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Klaas van Wieren
17 april 2018

Vervolg Il Paradiso

Als vervolg op Il Paradiso is een exploitatievergunning aangevraagd om een alcoholvrij horecabedrijf + terras te exploiteren voor het perceel aan de A. Reitsmakade 44 in Amsterdam De Aker.

Klik hier voor de aanvraag.

Bij navraag gaat het om een bedrijf uit Breda die onder de naam Deli Meet & Eat een restaurant wil exploiteren waarbij de mogelijkheid wordt geboden om waterpijp te roken. De beoogde exploitant heeft aangegeven er geen Shisha-lounge van te willen maken. De nadruk zou komen te liggen op een alcoholvrij multicultureel restaurant.

Het is natuurlijk vervelend dat het pand al een hele tijd leeg staat. Maar is een multicultureel restaurant annex waterpijprokerij hetgeen waar de bewoners van De Aker op zitten te wachten?

Even verderop aan de Pieter Calandlaan 244-H zit West Kitchen. Hier wordt een shisha-lounge geëxploiteerd. De vergunning voor dit pand was verleend als horecabedrijf met als nevenactiviteit het roken van een waterpijp. Bij controle bleek echter, dat het roken van de waterpijp de belangrijkste activiteit was. Doordat in de tussentijd het bedrijf van eigenaar was gewisseld, is de lounge tijdelijk gesloten.

Nog even verderop aan de Pieter Calandlaan 244-A/B zit Keyf Café/Restaurant. Ook hier kan een waterpijp worden gerookt. Hier is wel duidelijk sprake van een nevenactiviteit. Ook zijn er andere restaurants waar het roken van een waterpijp op het terras wordt aangeboden.

Is het roken, of het inademen van de rook, van de waterpijp schadelijk voor de gezondheid?

1. Als de waterpijp gerookt wordt met tabak en/of nicotine is dit zeer schadelijk. Het is verboden om dit binnen een horecabedrijf te gebruiken.

2. Als de waterpijp gerookt wordt met shisha fruitsmaken (met een basis van glycerine) kunnen rokers en meerokers koolmonoxide binnenkrijgen. Hiervoor gelden aanvullende voorschriften voor het afzuigen van de rook.

(Nieuwe) horecaondernemingen worden gecontroleerd op basis van de wet Bibob (Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen). Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van een Drank- en Horecavergunning aan een café dat is opgezet om zwart geld afkomstig uit drugshandel wit te wassen.

Aan een vergunning vooraf kan door de gemeente eisen worden gesteld. Bij een café aan de Oostoever is nu als voorwaarde vooraf 'alcoholverstrekkend' aangegeven, om dit café voor een bredere doelgroep (met name ook voor bezoekers vanuit het centrum) aantrekkelijk te maken.

Zodra een vergunning is verleend, op basis van de aanvraag en na bestudering van het ondernemingsplan, kan de gemeente achteraf weinig meer ondernemen, omdat ze anders het risico lopen dat er schadeclaims worden ingediend.

Deel dit bericht!

Reacties

Wanda van der Linden
20 april 2018

Ik ga ervan uit dat binnen een aantal jaren ook het roken op het terras verboden zal gaan worden....