Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Klaas van Wieren
30 november 2018

Troep in Osdorp

'Al vreet je jezelf een ongeluk, gooi je afval weg' |

vrijdag 30 november 2018  |  07:01

Lachgaspatronen, etensresten, joints en strips oxazepam; je kunt het allemaal tegenkomen op de grond tijdens een wandeling door de Tuinen van West in Osdorp. Tot grote ergernis van de buurtbewoners.

Zodra het donker wordt komen er jongeren samen om te hangen op de parkeerplaats aan het einde van de Etnastraat. Omwonende Irene Hemelaar is de ravage die de jongeren achterlaten helemaal zat.

Er wordt gegeten, gedronken, jointjes gerookt en veel lachgasballonnen gebruikt. Daarna wordt de rotzooi vanuit het autoraam op de grond gegooid. 'Terwijl er gewoon een prullenbak naast staat. Al maak je jezelf helemaal gek met lachgas en vreet je jezelf een ongeluk, waar het mij om gaat is dat je je afval gewoon in de prullenbak gooit. Doe normaal, gedraag je', aldus Irene. 

Lees ook: 'Steeds meer overlast door slagroompatronen'

'Ga dan wandelen'
Toen Irene tijdens het uitlaten van haar hond een van de jongens aansprak, werd haar dat niet in dank afgenomen. 'Waar bemoei je je mee', kreeg ze te horen. Waarop Irene antwoordde: 'Dit is een wandelpad, ik wil hier wandelen.' 'Ga dan wandelen', was de reactie van de jongeman. 

Structurele oplossing
Meerdere buurtbewoners storen zich aan de situatie en hebben geklaagd bij stadsdeel Nieuw-west. Het stadsdeel laat in een reactie weten op de hoogte te zijn en naast de wekelijkse schoonmaak, ook elke avond handhavers die kant op stuurt om de hangjongeren aan te spreken op hun gedrag. Ook wil de gemeente samen met de wandelaars op zoek gaan naar een structurele oplossing.

Bron: AT5

Het is een bekend verschijnsel in Osdorp. Ga maar eens naar de McDonalds bij de Ookmeerweg. Onderstaand een recente foto om 8 uur 's-ochtends. Afvalbakken genoeg. Toch kiest men ervoor om het afval op straat te gooien.

Hetzelfde beeld heb je 's-nachts. De auto wordt in de buurt geparkeerd. De deur of het raampje gaat open en het afval wordt op straat gedumpt.

Onderstaand een poll om reacties van buurtbewoners te peilen. 

Hoe lossen we het afvalprobleem op in Osdorp?
2 deelnemers Verlopen
Buurtbewoners kunnen de straat en de buurt meer regelmatig schoonhouden 60 pt (30%)
2 deelnemers
De gemeente kan vaker langskomen om het afval op te ruimen 60 pt (30%)
2 deelnemers
Betere handhaving. Lik-op-stuk beleid voor degenen die afval op straat gooien 40 pt (20%)
2 deelnemers
Bij McDonalds aandringen om tussen 22.00 en 8.00 te sluiten 20 pt (10%)
1 deelnemer
Laten zoals het nu is 20 pt (10%)
1 deelnemer
Deel dit bericht!

Reacties

Wanda van der Linden
30 november 2018

Het zou natuurlijk het meest zinvol zijn als er een lik-op-stuk beleid zou komen. Maar.... gezien de berichtgeving van de laatste tijd, gezien de hoeveelheid handhavers in Amsterdam, denk ik zomaar dat dit niet op korte termijn, zeker de komende 5 jaar, gaat gebeuren... Dus moeten we andere oplossingen vinden. Enne... Is het zo dat het meeste vuil tussen 22 en 8 uur op straat gegooid wordt?

Klaas van Wieren
3 december 2018

Het probleem zit’m volgens mij in de doorgeschoten ‘alles kan en alles mag’ mentaliteit. Er zijn toch anderen die de troep wél gaan opruimen. In een restaurant hoef je toch ook niet zelf af te ruimen.