(overgenomen vanuit Het Parool 25-01-2024)
Leegloop op Calandlyceum in Amsterdam: helft medewerkers weg, mede uit onvrede over directie
Tachtig personeelsleden van het Calandlyceum in Amsterdam-Nieuw-West zijn in de afgelopen anderhalf jaar vertrokken. Volgens ingewijden komt dat onder meer door onvrede over de nieuwe directie en het bestuur.
Tahrim Ramdjan, 25 januari 2024, 08:35
Er is sprake van een leegloop op het Calandlyceum in Nieuw-West. Uit interne documentatie die Het Parool heeft ingezien blijkt dat tachtig personeelsleden, van de ruim honderdvijftig, sinds augustus 2022 zijn vertrokken. Onder hen zijn zestig docenten en zes teamleiders.
Het is al langer onrustig op het Calandlyceum. In de zomer van 2022 kreeg het Calandlyceum van de Inspectie van het Onderwijs een ‘verbeteropdracht’, omdat onduidelijk was hoe de school de kwaliteit zou nastreven. Op dat moment vertrok toenmalig directeur Wendelien Hoedemaker na onenigheid met het bestuur.
In het daaropvolgende jaar heeft de school drie verschillende directeuren gehad. In december 2022 was de verbeteropdracht van de inspectie gehaald.
Daarnaast verkeert de school in grote financiële problemen, zo blijkt uit documenten die Het Parool heeft ingezien: er moest zeven ton uit eigen vermogen worden gehaald om het schooljaar 2023-2024 te kunnen blijven draaien.
Teamleider op staande voet ontslagen
Ingewijden – die niet met naam in de krant willen uit vrees voor represailles, maar wier identiteit bij de redactie bekend is – melden dat het gedrag van de derde en huidige directeur Sufayil Dönmez, die in mei 2023 aantrad, zorgt voor een versnelling van de leegloop.
In interne documentatie, maar ook uit gesprekken met deze ingewijden, komt één incident naar voren dat tekenend zou zijn. Op de eerste dag dat Dönmez directeur was, was er een aanvaring tussen hem en een teamleider, die eerder een kritische mail had verstuurd over de visie van de school. Volgens ingewijden is de teamleider diezelfde dag op staande voet ontslagen.
Toen andere medewerkers hier lucht van kregen, zou er later op die dag in de personeelsruimte een woordenwisseling zijn geweest tussen hen en de directeur, waarbij Dönmez tegen medewerkers zou hebben geschreeuwd. Er is volgens het bestuur van scholenkoepel Progresso, waar het Calandlyceum onder valt, toen een coachingstraject ingezet, maar ingewijden zeggen daar nooit meer iets over te hebben gehoord.
‘Normaal en begrijpelijk’
“Het klopt dat er een personeelsuitstroom heeft plaatsgevonden aan het eind van het vorige schooljaar,” zegt bestuurder Judith van Biemen. Volgens haar gaat het echter om het vertrek van dertig docenten, een aantal dat niet wezenlijk zou afwijken van de jaren hiervoor. “Naast de reguliere uitstroom zijn er inderdaad ook een aantal medewerkers vertrokken die zich niet konden vinden in de keuzes die in het kader van het verbetertraject zijn gemaakt. Dat is normaal en begrijpelijk in een situatie waarin sprake is van wijzigingen in een organisatie.”
Ze zegt op de hoogte te zijn van ‘een discussie in de personeelsruimte’ in mei 2023. “Dit had betrekking op een organisatorische keuze waarover verschil van mening bestond tussen een aantal leden van het team en de heer Dönmez. Hierover heb ik naderhand met een aantal leden uit het team en de heer Dönmez gesproken.”
Volgens Van Biemen is er met het aantreden van directeur Dönmez ‘meer focus en structuur op de school’. “Medewerkers ervaren inmiddels weer plezier in hun dagelijkse werkzaamheden.”
Wat betreft de financiën zegt Van Biemen dat Progresso ‘een financieel gezonde organisatie’ is. “Wel is het zo dat het aantal medewerkers van het Calandlyceum, net als overigens op veel andere scholen, is toegenomen als gevolg van de extra middelen die de school heeft ontvangen om de corona-achterstanden weg te werken. Dit moet weer in evenwicht worden gebracht met de reguliere bekostiging.” Daarom is er een bijdrage uit het eigen vermogen geweest. Het bedrag van zeven ton herkent ze niet.
Tiplijn
Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn. Je kunt ook direct met de verslaggever in contact komen op Tips mogen ook anoniem gegeven worden en contact vindt op vertrouwelijke basis plaats.
Over de auteur: algemeen verslaggever Tahrim Ramdjan schrijft sinds 2019 voor Het Parool, onder meer over alledaags nieuws, recht, jongeren, discriminatie en stadsdeel Zuidoost.
Voor informatie Progresso: https://westersite.nl/pagina/progresso
Zie voor reactie Progresso ook: AT5
Voor online artikel zie: Het Parool