Campagne Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer ‘Red ons groen, weg met grijs!’
Nieuws di 30 jan, 10:01
NIEUW-WEST - Groen of Grijs? De toekomst van de Lutkemeerpolder, de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam, wordt in 2024 bepaald. De bouw van het grootste distributiecentrum van wel zeven voetbalvelden groot, door projectontwikkelaar Proptimize staat voor eind Q1 gepland. Ook staat de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan op de agenda bij de gemeenteraad. Het is nu of nooit voor het behoud van de Lutkemeerpolder. Daarom lanceren Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer met steun van tientallen partners de campagne ‘Red ons groen, weg met grijs’.
Er is genoeg draagvlak voor campagne tegen bebouwing van Lutkemeerpolder. (Foto: aangeleverd)
Met deze campagne willen Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer met steun van burgers en betrokken partijen een krachtig signaal sturen naar vastgoedontwikkelaars en de gemeente Amsterdam die in de diepste polder van de stad, -5 m NAP, de grootste distributiecentra van de stad willen bouwen. De partijen zien zich gesteund door de zienswijze van het Waterschap AGV die zeer kritisch is op de bouwplannen in de Lutkemeerpolder. Recent werd binnen het Waterschap nog de motie ‘Treed naar buiten met onze zienswijze die bebouwing van de Lutkemeerpolder afraadt’ unaniem aangenomen.
Lutkemeerpolder
“Vele experts, onlangs nog de waterschappen, zeggen al jaren dat het een heel slecht idee is om te bouwen in de Lutkemeerpolder. Met deze campagne vragen we de gemeente om nu echt groene en sociale keuzes te maken. Nu kan het nog. We willen hier geen distributiedozen maar een Voedselpark voor toekomstige generaties”, aldus Natasha Hulst, mede-initiatiefnemer Voedselpark Amsterdam
Aftrap van de campagne
Onder grote belangstelling van een grote groep Amsterdammers werd op zondag 28 januari de campagne al succesvol in Stadskas Tuin van Toorop. Tijdens de actiemiddag werd de campagnestrategie onthuld en gingen aanwezigen direct aan de slag met concrete acties.
De campagnewebsite redonsgroen.nl is al live. Hier kunnen mensen direct hun steun kenbaar maken en tevens alle informatie over de campagne vinden.
Stadslandbouw
Eerdere campagnes ontvingen al steun van meer dan 15.000 Amsterdammers en betrokken organisaties, wat al leidde tot het terugtrekken van Albert Heijn uit de polder en het redden van drie hectare grond voor stadslandbouw. Met hetzelfde enthousiasme en betrokkenheid hopen de initiatiefnemers nu de overige 42 hectare te redden. Tevens werd in 2023 het Bodemplan Lutkemeer gepubliceerd, hét groene alternatief voor de huidige plannen om distributiecentra te bouwen.
Er werden actieplannen genoeg gesmeed. (Foto: aangeleverd)
Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer: “Het is nu of nooit voor de Lutkemeer. Het bouwen wordt al voorbereid maar veel Amsterdammers willen dit duidelijk niet. We zien buitenlandse investeerders die puur en alleen voor rendement onze laatste vruchtbare grond komen vernietigen. We zullen er de komende maanden dan ook alles aan doen om dit te stoppen.”
100.000 steunverklaringen
Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer roepen burgers en organisaties die meer groen, en minder grijs in de stad willen op om de campagne te steunen. Dat kan via de website redonsgroen.nl. Het doel is om in Q1 minimaal 100.000 steunverklaringen te verzamelen en zo de terugtrekking van vastgoedontwikkelaars voor elkaar te krijgen. Samen hopen de partijen een groene toekomst voor de Lutkemeerpolder veilig te stellen.
Voedselpark Amsterdam
Aan de westrand van Amsterdam ligt een unieke kans: de Lutkemeerpolder. Nu nog bestemd als bedrijventerrein, maar voor de stad en wijde omgeving heeft dit gebied een veel grotere, nog sterk onderschatte sociale en ecologische waarde. Die waarde maken we zichtbaar in het Bodemplan Lutkemeer. Het is nog steeds mogelijk dit stuk Amsterdam te behouden voor de toekomstige generaties. Om er een plek van te maken waar stadsboeren ons eten verbouwen op de meest vruchtbare grond van Amsterdam. Een plek waar iedereen kan recreëren en leren. Waar kennis opgedaan en uitgewisseld wordt over landbouw, duurzaamheid en biodiversiteit. En waar we werken aan een echt groene, duurzame economie. Gemeente Amsterdam wil van de Lutkemeerpolder een distributieterrein maken. Wij gaan voor Voedselpark Amsterdam. Samen behouden we vruchtbare grond voor alle toekomstige generaties.