Hoe spreek ik de vervuiler aan?


Workshop hoe spreek ik de vervuiler aan?

Wanda van der Linden, (De Schone Aker) 19 maart 2019

Ik zie iemand rotzooi op straat gooien. Ik zie iemand afval naast de container storten. Ik zie het.... Een stel jongens in een auto die de deur opendoen om de asbak op straat te legen. Ik zie het... Maar ik zeg niets... 

"Laatst nog sprak ik mijn tante. Redelijk op leeftijd, ergens in de 70. Samen met mijn oom had zij de (ondergrondse afval-)container, voor hun deur, geadopteerd. Volledig naar tevredenheid. Want zo doe je ook iets aan het probleem. Maar toen mijn oom zag dat iemand er iets naast zette, sprak hij ze aan. Enne.. hij is zich rotgeschrokken. Wat een enorme scheldkanonnade kreeg hij over zich heen.... Ze zijn een week van slag geweest. En durven nu niemand meer aan te spreken"

Ik pleit voor een workshop 'hoe spreek ik de vervuiler aan'

En dan denk ik vooral aan de beveiligers op evenementen. Die spreken voortdurend mensen op hun (asociale) gedrag aan. Dat zijn ook altijd mensen in een groep. Veelal ook mensen onder invloed. En zij hebben altijd de-escalerende woorden. Ik wil bij hun op les! 

We zouden gemeente en bedrijven moeten aansporen om deze workshop te ontwikkelen! Ik denk dat in heel Nederland hier behoefte aan is... 

Het is belangrijk om te weten wat jij ervan denkt! In de diverse overleggen is het handig om te weten wat wij als bewoners willen! Dus vul hier de Poll in!