Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Impressie Ontwerpweekend Ecuplein

Klaas van Wieren
4 april 2018

Afgelopen weekend was het ontwerpweekend voor het Ecuplein. Ik ben op zondag geweest. Het was best wel druk en er was een gezellige sfeer. Op een plattegrond en in een soort zandbak kon je je ideeën tekenen en vorm geven. 

   

Alle ideeën zijn verzameld en worden verwerkt om een soort rode draad om de wensen van de bewoners er uit te kunnen halen. 

Er was ook een artist impession met een futuristische invulling van het Ecuplein. Als oase met een prachtig park, educatief vooral gericht op hightech en bewegen waarbij de Ecutoren bij wijze van spreken als klimwand zou worden gebruikt.

Via de poll op Facebook bleek dat de buurtbewoners een paviljoen/horeca willen, een markt (met bij voorkeur biologische producten) en meer groen.

Onderstaand een satellietfoto van het Ecuplein

Op de satellietfoto is te zien dat het Ecuplein uit drie gedeelten bestaat:

1. Het huidige plein (met lichtgeel asfalt, op de satellietfoto het lichtere gedeelte)

2. De heuvel met gras en enkele bomen

3. Het (mosbedekte) plafond van de parkeergarage van de bewoners van de Ecutoren

Het huidige plein kun je in drie gedeelten verdelen:

1. Het smalle stuk bij de parkeergarage

2. Het middenstuk bij het blauwe kunstwerk

3. Het grote gedeelte bij De Dukaant

En onderstaand een in formaat vergelijkbaar plein in Bilbao 

Een een plattegrondje die ik heb ingevuld (ik kan niet tekenen). In de tent ging het al mis. Daar had ik het paviljoen op het parkeerdek getekend.

Op de plattegrond heb ik het Ecuplein verdeeld in drie gedeelten: 

(1) De smalle punt wordt een ontspannend wellness gedeelte met ligbedden/strandstoelen met misschen wel een sauna, jacuzzi etc. Het wellness gedeelte is onderdeel van het naastgelegen paviljoen. Op het parkeerdek wordt, indien mogelijk, over de volle lengte een decoratief (wind)scherm geplaatst. Hier begint ook meteen het minipark wat doorloopt tot het einde bij de tramoversteek naar De Dukaat.

(2.) Het middenstuk bij het blauwe kunstwerk wordt het gedeelte voor paviljoen/horeca met een groot mobiel terras. Het paviljoen wordt één geheel met het parkje. Bezoekers van het paviljoen kunnen ook kiezen om te gaan zitten op het terras of in het parkje. Bij dit parkje zit ook een speeltuin voor de kleintjes. De kinderen kunnen spelen terwijl de ouder(s) in het zonnetje genieten van een drankje.

(3) Het grote gedeelte bij de Dukaant wordt het centrale plein. Dit gedeelte wordt gebruikt voor de wekelijkse (biologische)markt/evenementen 

(4) Het Ecupark loopt in de volle breedte van het plein met veel groen, bankjes, ruimte om te picknicken. Ter hoogte van de trambaan is een doorgang voor fietsers.

Het paviljoen heeft een groot verplaatsbaar terras afgeschermd met forse planten(bakken). Het terras gaat geleidelijk over in het park met speeltuintje en het gedeelte van het plein met de markt/evenementen. Dit gedeelte van het plein wordt gereserveerd voor een wekelijkse (biologische) markt, periodieke events (foodcars, vrijmarkt, muziek, Akerfestival) en voor adhoc gebruik zoals circus, kermis, röntgenbus en bijeenkomsten. Het gedeelte bij de trambaan opleuken met groen en schermen om de wind tegen te houden. Tuincentrum Osdorp kan hierbij helpen om ook hier haar visitekaartje af te geven met het laten zien hoe je van een saai plein een groene oase kunt maken.

De doelgroep van het Ecuplein zijn vooral (jonge) gezinnen en senioren. Voor de jongeren is het gedeelte bij de Guldenpromenade met onder andere het voetbalveldje.

Breder kader

In een breder kader kan er een lijn worden getrokken van de Akermolen naar Buurtcentrum De Serre. 

De Akermolen is de prachtige, gezellige molen met ruim terras. Meer passanten zouden welkom zijn. In de richting Badhoevedorp v.v. is De Aker voor voetgangers en fietsers niet direct ontsloten. Er ligt bij de Akermolen een pontje, echter het gebruik hiervan is onduidelijk. Een herinrichting met een voetgangers-/fietsersbrug over de ringvaart zou hier een uitkomst zijn.

Het parkje richting Ecuplein (heet dit De Scheg?) is een mooi stukje natuur met veel groen, waterpartijen en een op palen zwevend voetgangers-/fietspad. Voor de jongeren is er ter hoogte van de Guldenpromenade een afgeschermd voetbalveldje.

De Ecutoren heet in de volsmond 'Zorro' vanwege het Z-design van het gebouw. Naast de Ecutoren staat een overdekte parkeergarage bestemd voor de bewoners van de Ecutoren. Naast de parkeergarage is een soort ondergrondse gang en vervolgens een heuvel met gras en enkele bomen. Deze heuvel zou het begin kunnen zijn van een mooi minipark over de gehele lengte van het plein.

Het Ecuplein wordt opnieuw ingericht op basis van de input van de buurtbewoners. Dat wordt vast wat moois.

Het gedeelte van Winkelcentrum De Dukaat zou het karakter van een Foodcourt kunnen krijgen. Met Julia's Snacks & Grill, Vishandel Topvis en de Volendammer Viskraam. Wat al weer een tijdje leeg staat is het pand van Pizzeria Il Paradiso. Een langwerpig pand wat zeer geschikt is voor horeca. Het pleintje tussen het pand van Il Paradiso en Julia's zou als (overdekt) terras gezellig kunnen worden ingericht. Een probleem is het gevraagde hoge huurtarief voor het pand, namelijk € 3.000,-- huur per maand. 

Tuincentrum Osdorp. Een publiekstrekker. De klantenstroom naar het Tuincentrum gebruiken om hen ook het paviljoen op het Ecuplein en de winkels in De Dukaat te laten bezoeken.

Buurtcentrum De Serre. Staat al weer jaren leeg en kost jaarlijks veel geld aan gederfde huurinkomsten, leegstandsbeheer en onderhoud. Uiteindelijk zijn het de buurtbewoners die deze voorziening betalen zonder dat ze er iets voor terugkrijgen. 

Maak buurtcentrum De Serre aanvullend op het Huis van de Wijk. De Serre bestaat onder andere uit 2 zalen voor concerten en evenementen. 

Reserveer de kleine (rode)zaal voor de jongeren (een Huis van de Jongeren) met overdag huiswerkbegeleiding, educatie, cursussen en 's-avonds om muziek te maken en om te chillen. Toegang is alleen mogelijk op basis van lidmaatschap. Bij overlast wordt het lidmaatschap ingetrokken.

Gebruik de grote (gele)zaal als onderdeel van het Huis van de Wijk. Voor grote buurtbijeenkomsten, evenementen, optredens, educatie en cursussen.    

Reacties

Klaas 29 maart 2018
Bedankt Sarah voor je reactie. Hopelijk worden de gewenste buurtverbeteringen gerealiseerd en kunnen we genieten van (nog meer) woonkwaliteit in De Aker!
Sarah 27 maart 2018
Goed verhaal
Bekijk al het nieuws uit je buurt ยป