Dat leer je op de Workshop Kroketten Maken van Stichting Kroket!
Stichting Kroket
Stichting Kroket is een initiatief van Wanda van der Linden. Het is voor elk mens belangrijk om een passende uitdaging te hebben. Dat draagt bij aan het levensgeluk, volgens Wanda. Kijk naar de mogelijkheden en hou rekening met de onmogelijkheden.
Wanda van der Linden woont in De Aker en is sinds 2012 aan het revalideren. Als vrijwilliger doet zij bij Stichting Kroket wat zij het beste kan. Koken, kroketten maken en haar kennis en enthousiasme uitdragen.
De Workshop
Thuisbasis van van Stichting Kroket is Kookstudio Zalig aan de Aalsmeerweg (vlakbij het Hoofddorpplein). Hier worden regelmatig workshops georganiseerd, waarbij ook zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met voorkeuren, allergieën etc.
De ontvangst
We werden ontvangen met koffie en thee met daarbij een zoet kroketje. Het kroketje was heerlijk fris met een zacht krokant laagje. Het kroketje werd vergezeld door een kletskoek en bosbessen met room. Het geheel zag er prachtig uit en je werd er meteen al helemaal vrolijk van. We waren allemaal geïnspireerd om ook zelf zo snel mogelijk aan de slag te gaan.
De instructie
Na de inleiding volgde de instruktie van wat de bedoeling was om te maken. Er waren ingrediënten voor kroketjes met gerookte kip en bosui en een wat lastiger kroket met aardappel en vis. Belangrijk onderdeel bij het maken van kroketten is het opstijven van de vulling. Als je de tijd hebt kun je hiervoor gelatine gebruiken. Wij gebruikten hiervoor echter Agar Agar. Dit is gemaakt van zeewier en wordt veel gebruikt in de Japanse keuken.
De voorbereiding
We gingen eerst de ingrediënten klaarmaken. Verse peterselie snijden, kip in blokjes snijden en de bosui in ringetjes en lichtjes aanbakken.
De vulling
Voor de vulling gebruiken we boter, bloem en kippenbouillon. Op het eind moest hier exact 1,3 gram Agar Agar aan worden toegevoegd en mocht er niet meer stevig worden geroerd.
Kroketten rollen en opstijven
De vulling werd gerold tot een bolletje en vervolgens op plastic folie gelegd. Door de vulling in de folie te rollen krijg je prachtige kroketten die je na het opstijven kunt paneren.
Na het opstijven (ca 10 minuten in de diepvries) kan de vulling worden gepaneerd. Eerst rollen in een fijn mengsel van broodkruim. Dan rollen in het ei en op het laatst rollen in een wat groffer mengsel van broodkruim.
Het eindresultaat
Na het afbakken waren de kroketten klaar en was het genieten van overheerlijke kroketten met een glaasje Prosecco en daarbij lekkere hapjes zoals olijven, zoetzure augurkjes, amandelen en een chutney. Iedereen was het erover eens dat de kroketten toch minimaal een score heeft van een 8+
Het was een leerzame maar vooral ook een leuke en gezellige workshop. Wanda had alles tot in de puntjes verzorgd. Een prachtig initiatief om de culinaire kroket weer in ere te herstellen!
De eerstvolgende workshop is een speciale Kersteditie op 18 december 2016.
Voor meer informatie en om aan te melden: https://www.facebook.com/events/1607681299527128/
Wat zeggen anderen:
Annemieke Visser · 31 juli 2016
'Super gaaf om zelf je kroket te maken, Wanda is een geweldige gastvrouw/lerares , heb er vandaag weer wat bijgeleerd. Bedankt Wanda /stichting kroket voor de super leuke workshop.'
Voor meer informatie over Stichting Kroket kun je terecht op de website of op Facebook:
Website: http://www.stichtingkroket.nl/
Workhops: http://www.stichtingkroket.nl/kroketten-workshop/
Facebook: https://www.facebook.com/stichtingkroket/