Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Het drama MC Slotervaart: Wie is de eigenaar? (3)

Klaas van Wieren
7 november 2018

Formeel is het Slotervaartziekenhuis eigendom van de MC groep. De MC groep is het vehikel van allerlei bv's en deelnemingen van Loek Winter (oud-radioloog) en Willem de Boer (oud-bankier).

De MC Groep koopt onder andere, tegen een zeer lage prijs, noodlijdende ziekenhuizen op. Vervolgens gaan ze tussen de bv's schuiven met kosten en opbrengsten. De geldstroom gaat vanuit de ziekenhuizen naar de winst bv's van de ondernemers. De ondernemers verrijken zich indirect met de zorgpremies en stuwen de zorgkosten omhoog. Overigens wettelijk volkomen legaal. Welkom in de marktwerking van het zorgstelsel in Nederland!

Maar van wie is een ziekenhuis nu eigenlijk? Er zijn algemene ziekenhuizen zoals het VU, het AMC en het OLVG. Deze algemene ziekenhuizen zijn via een stichting maatschappelijk eigendom. Het Slotervaart is een holding met daaronder bv's. De eigenaar is de MC groep. Deze groep bestaat uit een lappendeken van bv's en deelnemingen. Weliswaar heeft de overheid het ziekenhuis formeel 'verkocht'. Echter een algemeen gemeentelijk socialistisch ziekenhuis kan niet zomaar als privaat eigendom worden verkocht aan ondernemers.  Het is en blijft maatschappelijk eigendom. De overheid heeft bij de verkoop niet c.q te weinig het maatschappelijk belang van het personeel en de patiënten van het Slotervaartziekenhuis in acht genomen. 

En je hebt privé ziekenhuizen. Dit zijn vaak klinieken zoals Bergman Clinics en Prescan. Dit zijn focusklinieken in privé eigendom. De kosten van een behandeling worden soms wel en soms niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het zijn ondernemers die voor eigen risico zorg en faciliteiten ter beschikking stellen.

Het Slotervaart is privaat eigendom van de MC Groep. De doelstelling van de MC Groep is rendement. Het zijn ondernemers. Gezondheid anno 2018 is 'Big Business'. 

Is dit wat we willen als Nederlanders? Het verkwanselen van het maatschappelijk erfgoed. Het weggeven van grond, gebouwen, medische apparatuur aan ondernemers? Je hebt zorgverleners en ondernemers. Zorgondernemers bestaan niet. Dat is een contradictio in terminis (Latijn voor "tegenspraak in termen"). 

Wat kunnen we als bewoners hieraan doen? Helaas niets! De bal ligt bij de overheid en de politiek. Aan de overheid de taak om de ziekenhuizen (Slotervaartziekenhuis en de IJselmeerziekenhuizen) te onteigenen en weg te halen bij de private eigenaren van de MC Groep. De overheid is bij de verkoop kennelijk te goed van vertrouwen geweest en/of er waren andere belangen die meespeelden. Aan het parlement de taak om via een parlementaire enquête de private verkoop en het faillissement van de ziekenhuizen op te heffen en de zogenaamde marktwerking in de zorg te heroverwegen. 

Zie ook: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/hoe-nu-verder-na-faillissementen-mc-slotervaart-en-ijsselmeerziekenhuizen/Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt ยป