Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Westersite.nl

Inloggen of inschrijven

Fietsbrug bij SloterbrugDe Aker, Badhoevedorp en Schiphol liggen vlak bij elkaar. Toch kost het veel tijd en moeite om vanuit de Aker naar Badhoevedorp of Schiphol te fietsen. Ook met het OV is dit niet gemakkelijk. Met een grote omweg moet je eerst met tram 1 richting het centrum om vervolgens bij station Lelylaan over te stappen op de trein of bij Meer en Vaart overstappen op bus 69. Met enkele relatief simpele aanpassingen kan de bereikbaarheid van Badhoevedorp en Schiphol met de fiets veel aantrekkelijker worden gemaakt. Iets wat ook uitstekend zou passen binnen het nieuwe fietsplan van wethouder Litjens van de gemeente Amsterdam.

Het is toch prachtig als bewoners van De Aker en Badhoevedorp met de fiets naar hun werk, naar de trein of het vliegtuig op Schiphol kunnen. Of om gewoon lekker te kunnen winkelen op Schiphol, zonder de frustratie van verkeerstress en hoge parkeerkosten. 

Waarom zijn de gemeenten Amsterdam en Badhoevedorp/Haarlemmermeer zo laks om hier geen goede voorzieningen voor fietsers en voetgangers te maken? Met enkele aanpassingen kan er een prachtige fietssnelweg tussen De Aker, Badhoevedorp en Schiphol liggen!   


De fietsroute naar Schiphol

Vanuit De Aker moet je de Ringvaart oversteken. Er is echter maar één mogelijkheid namelijk via de Sloterbrug. De Sloterbrug is al jaren een drama. Een éénrichtingsbrug, waar 6 wegen met stoplichten samenkomen. De brug is tevens voor fietsers en voetgangers de enige mogelijkheid om de Ringvaart vanuit Sloten/De Aker naar Badhoevedorp v.v. over te kunnen steken.

Eénmaal in Badhoevedorp fiets je via de Sloterweg in één keer door naar Schiphol. In Badhoevedorp steek je over bij de Schipholweg. Na de Prins Maxima kazerne ga je links onder het viaduct door en kom je uit bij het pick-up punt van Albert Heijn. Van daaruit ga je rechts en fiets je onder het lange viaduct door en, via het citizinM hotel, kom je aan op Schiphol Plaza. Er zijn helaas nog vrijwel geen fietsparkeervoorzieningen op Schiphol. De fiets kun je het beste (onbewaakt) parkeren tegenover de aankomsthal. Je kunt op Schiphol de fiets ook meenemen met de trein.


De noodzaak van een fietsbrug

Om De Aker en Badhoevedorp beter met elkaar te ontsluiten is er een fietsbrug nodig over de Ringvaart.  Een fietsbrug over de Ringvaart ligt ook verderop richting Halfweg.

Er zijn verschillende opties om de fietsbrug(gen) te realiseren:

1. Een fiets-/voetgangersbrug naast de Sloterbrug thv de molen van Sloten. Het betreft een draaibrug naast de bestaande Sloterbrug, die door de brugwachter samen met de bestaande Sloterbrug in één keer kan worden bediend. Het scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder. Met deze brug hebben fietsers en voetgangers direct aansluiting tussen de Plesmanlaan/Langsom en de Burgemeester Amersfoortlaan in Badhoevedorp. Bij deze fietsbrug zijn stoplichten niet nodig. 

Het voetgangers- en fietsverkeer wordt gescheiden van het autoverkeer. Het fietsverkeer hoeft niet langer over de nu zeer drukke en gevaarlijke Sloterbrug! Voor de fietsbrug zijn er geen stoplichten, dus een directe doorstroming zonder wachttijden.

De Sloterbrug wordt alleen nog gebruikt voor auto's en kan weer fungeren als tweerichtingsbrug. Hiermee wordt de doorstroming van het autoverkeer bevordert en kan het fileprobleem bij de Sloterbrug worden opgelost. 

2. (optioneel) Een fietsbrug tussen de Zuiderakerweg in de Aker en de Sloterweg in Badhoevedorp

3. (optioneel) Een fietsbrug tussen Theehuis de Akermolen/Zwarte Pad in de Aker en de Kamerlingh Onneslaan in Badhoevedorp.

4. Het fietspad onderdeel maken van een fietssnelweg tussen Schiphol en het Vondelpark. De stoplichten worden via sensoren afgestemd op de komst en het rijgedrag van fietsers. Het kruisen met autoverkeer wordt zoveel mogelijk voorkomen.

5. Het creëren van betere parkeervoorzieningen voor fietsen bij de aankomsthal op Schiphol

De gemeente Amsterdam heeft aangegeven mogelijk en na veel overleg pas in 2021 in de Sloterbrug te willen investeren. Dat is veel te laat. Start alvast met de aanleg van een fietsbrug. Nú!!!